Siirry sisältöön
Satakylät

Museokoulu

Kuvaaja: Jaakko Ojala. Kuvat otettu Museotaksvärkin yhteydessä v. 2017

Koulurakennus

Iso luokkahuone

Huone ja esineistö on säilynyt hyvin alkuperäisasussaan. Huoneessa on nähtävillä eri-ikäisiä pulpetteja, tuoleja ja opetusvälineistöä. Takaseinällä on Suomen tasavallan presidenttien muotokuvat Kekkoseen asti sekä kuvia koulun ensimmäisistä opettajista. Vanhin harmooni luokan edessä on valmistettu Yhdysvaltain Vermontissa vuonna 1879, ja se on todennäköisesti ollut Köyliön kansakoulun käytössä alusta alkaen. Oikealla kahden ikkunan välissä on Räisälä-museosta luokkahuoneeseen sijoitettuna evakkomatkan tehnyt Räisälän nuorisoseuran harmooni, joka on ainoa virallinen museoesine luokassa.

Huoneessa pidetään erilaisia kokouksia, luentoja ja musiikkitapahtumia.

Kuvassa ison luokkahuoneen keskellä istuva mustavalkoinen olento on museokoira Reima.

Museokoulun kutojien huone

Kutojat käyttävät tilanaan koulun pienempää luokkaa. Koululla saa kutoa puolivuotisella kausimaksulla (kevät/syksy). Kutojat sopivat loimien käytöstä keskenään.

Museokoulun pohjoinen pääty

Museokoulun pohjoisen päädyn kolme huonetta (kaksi huonetta ja keittiö sekä wc) olivat koulun toimiessa opettajien asuinkäytössä. Koulutoiminnan lakattua huoneet olivat kutojien valtakuntaa, kunnes 2016 tilat kalustettiin uuteen käyttöön. Huoneissa pidetään erilaisia tilaisuuksia, kokouksia ja kursseja. Tila on myös vuokrattavissa pieniin yksityistilaisuuksiin (15-20 henkeä).

Museokoulun olohuone. Etummainen huone opettajan huoneisopäädystä on nykyään sohvien, lehtien ja kirjojen valtakuntaa

Museokoulun opettajanhuoneiston taimmainen huone. Huone on mukava askartelu, kokous- ja kahvitteluhuone. Keittiö on aivan tämän huoneen vieressä. Keittiö on remontoitu v. 2018.

Keltainen rakennus

Rompetori on nykyisin vanhassa poikien puukäsityöluokassa. 1980-luvulla päätyhuoneessa ja keittiötilassa oli nuorisotila.

Suutarinverstas keltaisessa rakennuksessa. Esineistö kuului Kepolassa toimineelle suutarille Pauli Mattilalle. Esineistön luovutti Köyliö-seuran vaalittavaksi suutarin perikunta. Kuvassa museokoira Reima tarkastaa, onko nurkissa esineistölle vahingollisia hiiriä.

Maatalousesineiden kokoelma keltaisessa rakennuksessa. Kokoelman kartuttaminen aloitettiin 1920-1930-luvuilla silloisten koulun opettajien Kovasten toimesta. Näissä huoneissa ovat asuneet mm. kunnan kätilö ja myöhemmin naisopettajat, kun koulu muutettiin miesopettajajohtoiseksi. 1940-luvulla tilassa toimi myös Kansanhuolto.

Keltaisen rakennuksen eteinen. Eteisessä on mm. kotikäyttöisiä myllynkiviä ja vanha kutomakone. Keltaisen rakennuksen tämän päädyn tapetoinnit ja sähkövedot ovat noin 1920-luvulta (sähköistys ei enää käytössä). Yttilän museokoulu

Suutarinverstaan huoneen takaosassa on pulpetteja ja vanha työkalukaappi.

 

TERVETULOA MUSEOKOULULLE !