Siirry sisältöön
Satakylät

Köksät kiittää

KÖKSÄT KIITTÄÄ 2018

Köksät kiittää -hanke oli Leader Pyhäjärviseudun Kulmakunnat kuntoon 2 -teemahankkeen alahanke. Hankkeen tarkoituksena oli tehdä Museokoulun keittiöön sellaisia muutoksia, että tila vastaisi nykyajan käyttäjien vaatimuksia. Keittiön yhteydessä oleva WC vaati myös päivitystä kalusteineen ja kulutuspintoineen. Hankkeen suunnittelu alkoi vuoden 2018 kevättalvella. Kesällä tyhjennettiin kaappeja ja varastoihin tehtiin tilaa remonttia varten. Kaluston purkutyöt aloitettiin 22.9.2018 ja loppusiivous tapahtui 13.11.2018.

Remontin aloituspäivän ja loppusiivouksen väliin mahtui paljon mm. purkua, maalausta, koolausta, eristämistä ja monenlaista asennusta. Tuntikirjanpitoon kirjattiin tehdyksi yhteensä talkootöitä 279,5 tuntia. Remonttiin liittyvien töiden todellinen määrä oli kuitenkin tätä suurempi, sillä töihin ei liitetty suunnittelun, laitteiden ja materiaalien hankintaan kulunutta aikaa. Hankkeen kokonaisbudjetti oli runsas 7000€.

Seinissä vanhaa tapettipintaa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon. Tapettia poistettiin vain pönttöuunin ympärillä olevan palomuurin osalta. Palomuurin rapattu pinta maalattiin kahteen kertaan. Vanha seinässä ollut puolipaneeli säilytettiin ja kuultomaalattiin harmahtavalla sävyllä. Lattialle asennettiin harmahtava vinyylikorkki. Kattopinta jätettiin koskemattomaksi.

Vanhat keittiökaapistot kunnostettiin: hiomisen ja pohjatyön jälkeen ne maalattiin kahteen kertaan. Kaapit asennettiin tiskipöydän kohdalle lähes samalla tavalla kuin ne olivat ennenkin olleet. Keittiö sai uudet sähköistyksen ja sähkölaitteet: tiskipöydän valaistus ja pistorasiat, jää- ja pakastinkaappi, hella ja astianpesukone sekä mikro ovat täysin uusia. Vesijohdot ja viemäröinti uusittiin.

Koska vanhasta keittiöstä pidettiin sen puutteista huolimatta, pelkäsivät käyttäjät, että huoneen tunnelma muuttuisi liikaa remontin myötä. Lopputulokseksi tuli kuitenkin onnistunut, hyvin vanhaa tunnelmaa säilyttänyt, uudet kauniit ja rauhalliset värit saanut keittiö.

Uusi keittiö avattiin virallisesti Avoimet ovet-tapahtumassa 13.1.2019, jolloin kutsuttiin myös  kylän nuuttipukkeja vierailemaan.

Suuret kiitokset talkoolaisille!